Un erol de tradició

Petit, discret i un pèl poruc. Què ho fa, doncs, que un perfil tan poc engrescador generi tantes passions? Seria injust negar-li el mèrit d'haver-se convertit en un dels pocs recursos naturals que han sobreviscut al pas dels anys i al canvi d'hàbits d'una societat cada vegada més acomodada en les noves tecnologies. Durant la setmana, oficina, internet, vols xàrter i mòbil. El cap de setmana, silenci, olor de pi, xiruques i un cistell. L'homenatge, doncs, es feia inevitable.

I ve't-ho aquí que aquest homenatge va arribar l'any 1998 en forma d'exposició. Es tractava que per una vegada el bolet fos admirat en comptes de buscat, arrencat i menjat. Un deure moral que amb el temps s'ha convertit en tota una tradició en un poble, el nostre, que pot presumir de ser ric en espècies, això sí, sempre amb el permís de madame climatologia. El 24 i 25 d'octubre va ser la data escollida, doncs, perquè L'Eixida, juntament amb la col·laboració del Grup Isclenc, tirés endavant un projecte que va néixer amb una doble finalitat: retre l'homenatge esmentat fent un repàs a tota la mitologia, història i cultura gastronòmica que s'amaga sota aquest petit visitant i aprofitar l'avinentesa per recordar que darrere el ritual d'anar a buscar bolets hi ha tot un codi de civisme que cal no oblidar si volem tenir bosc i bolets per molt de temps.

Si d'una cosa ens podem sentir orgullosos els qui vam organitzar l'exposició no és pas del fet de ser-ne els pioners, sinó de la resposta de la gent, tant a l'hora d'organitzar-la com a l'hora de gaudir-ne. L'Eixida va fer honor al seu nom i es va convertir durant dos dies en lloc de trobada de boletaires, gurmets i curiosos. La col·laboració dels restaurants va ser decisiva en aquest sentit. No hi ha altra manera millor de fer que una festa ens deixi un bon regust que oferint al visitant l'oportunitat d'assaborir exquisitats gastronòmiques. I quan es tracta de bolets, el ventall de possibilitats és molt ampli. Certament, el regust que en va quedar de tot plegat va ser l'anunci que allò que naixia fa nou anys havia de tenir continuïtat.

Han passat els anys i, afortunadament, la Diada del Bolet ha sobreviscut a la desaparició de L'Eixida. Sens dubte, és motiu de satisfacció per a tots els qui en vam formar part, que any rere any s'hagi anat consolidant, que any rere any hagi anat millorant i que any rere any el poble hagi anat sentint més seva aquesta festa.

Aquesta festa es celebra l'últim diumenge d'octubre.

    Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 21/01/2022 10:26