La Festa Votada (25 de juny de 1808)

Aquestes terres han viscut molts dels fets històrics catalans. La revolta dels remences, la guerra de successió, o la guerra del francès, esdeveniment en què els isclencs aconseguiren fer retirar l'exèrcit de Marat gràcies a una tempesta, fet pel qual se celebra el 25 de juny la “festa votada”.         

L'any 1808, durant la guerra del francès, els exèrcits de Napoleó ocuparen ciutats de la Península sota el pretext de voler arribar a Portugal. Una d'aquestes ciutats fou Barcelona, i d'allí partiren combatents francesos cap al litoral del Maresme i la província de Girona, amb la intenció d'assolir Hostalric.

Els francesos intentaven arribar al riu Tordera per la carretera de la costa, per arribar ràpidament a Hostalric. Però els sometents de Catalunya, situats a les muntanyes de la zona, els van presentar batalla a Montgat, Mataró, Sant Pol i Calella. Davant la impossibilitat de travessar els penya-segats, les tropes napoleòniques canviaren la ruta; es van desviar per Sant Pol i volien remuntar la riera Vallalta per tal d'anar per Vallgorguina, i d'allí cap a Sant Celoni, i així arribar al castell d'Hostalric en sentit invers. Però en aquest camí de la Vallalta, on no hi havia carreteres i els boscos propiciaven a haver-hi molts amagatalls, els catalans van aprofitar per tallar el pas als francesos. Els sometents dels pobles veïns es situaren en punts estratègics, i els isclens s'amagaren als boscos de can Ginebra, can Cases, el Montbrugós, etc.

Els francesos van ser atacats per totes bandes i van patir moltes pèrdues, però tot i així aconseguiren la Tordera, a Sant Celoni. Però no contents amb això, decidiren venjar-se del poble de Sant Iscle i destruir-lo, ordenant-ne el saqueig, l'incendi i l'assassinat dels seus habitants.       

El 25 de juny de 1808 van començar aquests saquejos i incendis per la banda d e can Torrus Vell i van continuar per can Roig del Castell, ca l'Escloper i can Preses. Tots els homes del poble varen agafar les armes, mentre que vells, dones i nens, refugiats a l'església, imploraven a Déu que els alliberés del perill francès. Sembla ser que els precs varen ser escoltats i es desencadenà una forta tempesta que va provocar el desbordament de les rieres; l'aigua va envair barrancs i torrents, i s'emportà per davant els francesos. Els que es salvaren fugiren espantats.

Els habitants del poble es reuniren a l'església i varen fer el vot solemne (d'aquí que es digui “Festa Votada”) de commemorar cada any aquest esdeveniment.     

El testimoni més directe que es conserva és la placa commemorativa del centenari, que es troba damunt la façana de l'església. Aquesta placa porta la següent inscripció:”1808-1908. El poble de Sant Iscle a sos avis de l'any vuyt amb la fe al cor y les armes a les mans lliuraren al poble el 25 de juny del extermini decretat pel frances, commemorém anyalment llurs religió i patriotisme”.

    Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 09/09/2022 10:06