Resum del taller sobre la vespa asiàtica del passat dissabte 10 d'abril

Dimecres, 21 d’abril de 2021

El passat 10 d'abril va tenir lloc un taller informatiu sobre les vespes asiàtiques que, malauradament i degut al temps, finalment es va realitzar al Casal en lloc de la Plaça de les Basses. El tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament, en Llorenç Valsells, fa un resum de la xerrada:

"Dissabte dia 10 d'abril vam rebre la visita d'en Txema Magro de la Fundació Maresme, expert apicultor i naturalista,  per fer-nos una exposició de la problemàtica que tenim amb la vespa asiàtica.

En primer lloc ens va fer un repàs per poder identificar  les diferents espècies de vespes que viuen  per les nostres contrades, totes autòctones i per tant amb el seu paper a la natura, exceptuant l'asiàtica que és invasora i s'ha convertit en una veritable plaga. Ens va portar espectaculars nius de cada una d'aquestes  que vam poder contemplar i tocar.

Ens va explicar que aquesta vespa invasora (Vespa velutina) es va introduir a Europa a l'any 2004 -concretament a França- per l'arribada d'una única reina fecundada que va venir dins d'un contenidor d'un vaixell provinent d'Àsia. Aquest exemplar  va aconseguir fer una colònia i escampar-se, passant a la Península pels Pirineus a l'any 2010. La primera que es va localitzar  a Catalunya va ser l'any 2013 a la província de Girona i ja es va anar estenent fins a detectar-se per primer cop al Maresme a l'any 2016.

Posteriorment  en Txema va fer un repàs al cicle biològic d'aquesta espècie, explicant com les reines fecundades de l'any anterior  surten al mes de març per crear els primers nius embrionaris i posar els primers ous. En aquest moment hi ha una forta competència entre elles amb lluites territorials que fa que en quedin unes poques, les més fortes.

Un cop les primeres obreres neixen, van eixamplant el niu fins fer-lo de la mida  d'un puny aproximadament. És el que en diem niu primari que es pot trobar a sota una teula de les cases, dins una caseta del gos , una farola, etc... El niu va creixent i les vespes en  fan un altre (niu secundari) normalment a d'alt d'arbres caducifolis. Són aquests nius els que poden assolir grans dimensions (fins a un metre de diàmetre) i contenir colònies de milers d'exemplars. Finalment cap al mes de novembre-desembre l'activitat del niu va minvant i les vespes moren no sense haver fecundat noves reines que reiniciaran el cicle el proper any. El niu que queda no s'utilitzarà més i s'anirà desfent amb les inclemències del temps.

La dieta que tenen fa que siguin grans depredadors d'insectes i especialment d'abelles amb el consegüent problema pels apicultors que veuen com va minvant la producció de mel.

També a l'estiu s'alimenten de sucres fent malbé molta producció dels fruiters i la vinya.

Finalment ens va fer una didàctica demostració de com fer una trampa casolana reciclant unes senzilles ampolles de plàstic i destacant la importància que fossin selectives per capturar només les vespes invasores i no altres insectes autòctons. També ens va passar la fórmula de l'atraient que més eficàcia té segons la seva experiència i que es fa amb aigua , sucre i llevat fresc per fer pa.

S'ha de dir que -malauradament- Sant Iscle de Vallalta per les seves condicions mediambientals (rieres, temperatures adients, vegetació abundant) és un dels municipis amb més afectació del Maresme.

La seva picada és dolorosa i al ser de gran mida  (uns 3 cm) injecten més verí que una vespa de les habituals. Tot i això no són especialment agressives a no ser que ens acostem a menys de 5 metres del seu niu."

 

L'Ajuntament resta a la vostra disposició per ampliar aquesta informació, ajudar a fabricar trampes i explicar com actuar en cas de detectar un niu.

Darrera actualització: 26.10.2022 | 12:06