A partir del dos de gener, les petites i micro explotacions agràries ja poden cremar restes vegetals

Dimarts, 10 de gener de 2023

Des del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural  de la Generalitat de Catalunya, informen que, amb l’aprovació de la Llei 30/2022, el passat 24 de desembre, es modifica l’article 27.3 de la Llei 7/2022, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, del Govern espanyol, que només permetia cremar residus vegetals amb caràcter excepcional i amb la corresponent autorització individual. Així, a partir del dia 2 de gener, queden exemptes d’aquesta obligació totes les petites i micro explotacions, que podran cremar restes vegetals sense cap autorització excepcional. 

En aquest supòsit s’inclouen totes aquelles explotacions agràries de menys de 50 treballadors o que generen menys de 10 M€ anuals de volum de negoci. En el cas de Catalunya, el 99% de les explotacions agràries quedarien incloses dins d’aquest grup. Això vol dir que en la majoria dels casos es tornarà al procediment habitual de comunicació de cremes de restes vegetals (que anava del 16 d’octubre al 14 de març) i que només requeria una simple comunicació per poder tirar endavant amb l’eliminació de les restes.

Mesures preventives:

  • Netejar la zona en què s'efectuï la crema i/o aquella en què s'utilitzi un bufador en un radi de 3,5 m fins a descobrir el sòl. La crema s'efectuarà com a mínim a 10 metres de distància respecte d'aquells arbres que tinguin més de 60 cm de circumferència, mesurats a 1,20 metres del terra.
  • La flama generada per la crema no superarà en cap cas els 3 metres d'altura.
  • La crema començarà i acabarà amb llum de dia, excepció feta dels focs d'esbarjo. En cap cas no s'abandonarà el lloc fins a la seva total extinció.

Queda prohibit:

  • Llençar objectes encesos.
  • Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l'inici d'un foc.  

Els agents rurals i altres agents de l'autoritat podran establir in situ mesures complementàries per a millorar la seguretat, així com aturar les actuacions que s’estiguin duent a terme quan les condicions meteorològiques així ho aconsellin.

La crema només s’iniciarà amb vent encalmat i en cap cas es realitzarà si hi ha un avís de vent emès pel Servei Meteorològic de Catalunya.

Amb una velocitat de vent sostinguda superior a 20 km/h l’activitat s’haurà d’aturar (orientativament poden servir els valors de l’Escala de Beaufort).

L'activitat se suspendrà en cas d'activació del pla alfa nivell 2 o superior. El podeu consultar al web  http://www.gencat.cat/medinatural/incendis/plaalfa/.

 

 

 

Darrera actualització: 12.01.2023 | 15:29